‘Wat begon met een gedwongen vertrek’

20 maart 2015 door

Sawah Belanda
Zeven rijstvelden, zeven zwevende granieten platen met korte Indische verhalen om de geschiedenis te memoreren. De geschiedenis voor ieder die een plekje in haar hart heeft over de gebeurtenissen van Nederlands-Indië en het vertrek na 1945 naar Nederland.

Door de soevereiniteitsoverdracht van Nederland aan Indonesië op 27 december 1949, werden vele mensen gedwongen te kiezen tussen Nederland en Indonesië. Een ‘keuze’ tussen blijven of vertrekken. En zo kwamen tot in de jaren zestig van de vorige eeuw zo’n 300.000 personen vanuit Indonesië naar Nederland. Ook al waren zij Nederlandse staatsburgers, velen van hen waren nooit eerder in Nederland geweest.

Nog nooit eerder is het mij opgevallen dat mensen zich zo ‘geruisloos’ hebben aangepast aan een nieuw vaderland en dat terwijl het hoogstwaarschijnlijk niet zonder tranen is verlopen. Bescheidenheid  en integriteit van de mensen met Indonesische afkomst zijn dan ook woorden die onlosmakelijk verbonden zijn met dit kunstwerk.

70 jaar later
De schoonheid en de pracht van Sawah Belanda is een gedenkwaardige plek geworden voor iedereen die even stil wil staan bij wat er is gebeurd, vooral voor de 2e en 3e generatie Indische-Nederlanders die hun afkomst nooit uit het oog willen verliezen.

Het kunstwerk ‘Sawah Belanda’, gecreëerd door Joyce & Marion Bloem, is te bewonderen in Park Sacre Coeur. Dit is een park schuin tegenover museum Bronbeek aan de Velperweg 158 te Arnhem.

  • Geplaatst op:

    30 maart 2015

  • Categorie:

    Algemeen