Sonsbeek 2016

Het bestuur van Stichting Sonsbeek Internationaal heeft Ruangrupa benoemd als curator voor Sonsbeek 2016. Ruangrupa is een collectief uit Jakarta (Indonesië) van onder andere kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici.
De Sonsbeek beeldententoonstelling geschiedenis gaat terug naar 1949 en wordt gezien als een prominent en belangrijk evenement in de Nederlandse kunstwereld.
Daarom is aan de Looierstraat 43 in Arnhem het ‘Ruru huis’ geopend: een (t)huiskamer waar Ruangrupa en inwoners elkaar kunnen ontmoeten. De verhalen die hier verteld worden vormen de basis voor de programmering van Sonsbeek 2016.
Het Ruruhuis functioneert in de stad Arnhem als voorloper op de grote Sonsbeek beeldententoonstelling die in 2016 plaats gaat vinden. Van 4 juni tot en met 4 oktober 2016 vindt de 11e Sonsbeek-editie plaats onder de titel TRANSACTIONS.

Op deze manier bouwt het Indonesisch curatorencollectief Ruangrupa een netwerk op en betrekken ze daadwerkelijk de hele stad bij Sonsbeek2016. Ook mensen die normaal gesproken misschien niet zo snel met kunst in aanraking komen. Ruangrupa is benieuwd naar Arnhem en haar inwoners.
In Jakarta hebben de curatoren met de naam Ruangrupa ook een Ruruhuis die op dezelfde manier werkt.
Op zaterdag, 23 januari jl. vond er een afsluitend evenement plaats van de expositie Arnhemse stadsgezichten van Gerard Mulder. Namens het bestuur was Don Böckman aanwezig. Don gaf daarmee te kennen dat het bestuur meedenkt en verhalen uitwisselt. Het was een leuke bijeenkomst en Don heeft uitleg kunnen geven over het Indisch monument Sawah Belanda en de betekenis ervan. Het monument Sawah Belanda is een onmisbaar beeld in de programmering van Transaction.

krantknipsel ruruhuis 23 jan 2016

  • Geplaatst op:

    26 januari 2016

  • Categorie:

    Algemeen