Lekker wroeten in de modder op rijstplantdag Sawah Belanda

De zin zat er afgelopen zaterdag goed in bij alle vrijwilligers op de rijstplantdag bij het Indisch monument. We hadden het weer mee, vele handjes die ons hielpen en koek en zopie stonden klaar. Dit alles opgeluisterd met gezellige muziek op de achtergrond. We hadden een topdag.

Na de toespraak van Don Böckman waarin hij het doel van de rijstplantdag memoreerde, sprak hij zijn dank uit aan Nico van den Heuvel (de man van wijlen Joyce Bloem), vanwege het vinden van een nieuwe kwekerij die onze rijstplantjes heeft opgekweekt.

Uitleg rijstplantjes

De debutanten onder de vrijwilligers kregen eerst uitleg over hoe zij de rijstplantjes in de vijver moesten stoppen. Met behulp van een lange stok boorden zij voor elk rijstplantje eerst een gat in de klei. Daarna werden de plantjes daar één voor één in geduwd. Het mocht niet te diep onder het water, anders verzopen ze. Vol enthousiasme ging iedereen aan de slag. De één met waterlaarzen aan, een ander op blote voeten. Je moest wel uitkijken dat je niet op een kikkertje trapte, want die zwommen overal in de vijvers.

En wat vonden de beginners?

“Ik heb altijd wat gehad met wroeten en planten in de aarde. Nu was het dan nat en drassig, maar dat gaf mij juist wat extra’s. Ik sluit me graag aan bij deze gezamenlijke activiteit,” zegt Hans Bisselink.

“Ik vond het een relaxte en sfeervolle dag. We hadden veel lol onder mekaar”, aldus Hemmo Grol.

Het meewerken aan de rijstplantdag ziet Beau Florian (18) als een soort eerbetoon aan zijn in Indië afkomstige overgrootmoeder en haar voorouders. Hij is net geslaagd voor zijn vwo. “Op school is er te weinig aandacht voor de Indische geschiedenis en de repatriëring. Ik hoop dat het monument helpt dit meer onder de aandacht te brengen.”

Stefan Klaassen vindt het bijzonder om mee te helpen aan het instandhouden van de rijstvelden. Ook is hij graag betrokken bij het proces van het opkweken van de korrels tot aan het uitzetten van de plantjes. Klaassen: “De hele sfeer bij Sawah Belanda en de samenwerking vind ik aangenaam. Ik wil me graag inzetten voor het behoud van deze mooie plek in Arnhem.”

Vorig jaar was Ton van Wier alleen toeschouwer bij de rijstplandag. Dit jaar hielp hij mee. “Een gezellige sfeer hier, maar wel hard werken hoor. Ik voel het goed in mijn armen. Waarschijnlijk zal ik morgen spierpijn krijgen…haha.”

Voor Patrick Simon was het planten totaal nieuw. “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen. Een lifetime experience voor mij.”

Honderden plantjes hebben de bestuursleden en de vrijwilligers gezamenlijk geplant. Het resultaat vinden wij verbluffend. De vijvers zien er mooi uit. Nu moeten de plantjes  doorgroeien tot een volwaardige rijstplant. Het bestuur van de stichting Sawah Belanda bedankt alle vrijwilligers voor hun hulp op de rijstplantdag.

Officiële herdenking met kranslegging

De vijvers blijven nu afgerasterd tot aan de officiële herdenking met kranslegging. Deze is op dinsdag 15 augustus om 18.00 uur bij het Indisch monument. Daar is iedereen weer van harte welkom.

Het bestuur van de stichting Sawah Belanda

  • Geplaatst op:

    23 juli 2023

  • Categorie:

    Algemeen