Grote belangstelling bij herdenkingsmonument Sawah Belanda

Onder overweldigende belangstelling kwamen de bezoekers naar de 79e Indië-Herdenking in park Sacre Coeur. Op 15 augustus 1945 was de 2e Wereldoorlog in Azië ten einde. Wij herdenken dan alle slachtoffers van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. Een viertal sprekers memoreerde het Indisch verleden.

 

  • Wilma Luyke (65) één van de sprekers sprak op indrukwekkende wijze haar verhaal. Zij benoemde de woede, pijn en schaamtegevoel van haar moeder. Ze riep vrouwen op, die nooit hebben kunnen en durven praten vanwege schuld en schaamtegevoel, en die er nu nog onder gebukt gaan, om dit te omarmen en los te laten in liefde. Lees verder

 

  • Ronald Schubert (71) van stichting Rumah Impian Kita vindt dat we moeten blijven herdenken. Alleen op deze manier kunnen we volgens hem onze cultuur en gebruiken in stand houden. Lees verder.

 

  • Ralph Kneefel (83) van de stichting Indisch Erfgoed vindt echt herdenken omzien naar de ellende, het leed en de slachtoffers die het toen niet overleefden, maar ook vooruit kijken naar hoe we kunnen voorkomen dat wij of anderen niet weer in diezelfde situatie terechtkomen. Lees verder.

 

  • Tot slot Tijmen Schmitt (49) docent geschiedenis Lorentz Lyceum vertelde dat zijn eerste bezoek aan Indonesië hem raakte omdat dat herinnerde aan zijn Indische oma van wie hij allerlei Indische termen meekreeg. Met zijn project Glitch op zijn school brengt hij Indonesische leerlingen in contact met Nederlandse leerlingen zodat zij van elkaar kunnen leren met als doel dat er meer begrip komt tussen beide volkeren.

 

Na afloop van de speeches legden twee leden van het bestuur een krans bij het Indisch monument. Loco-burgemeester Maurits van der Geijn deed de tweede kranslegging. Daarna volgden bezoekers met losse bloemen.

 

Het bestuur bereidt zich nu voor op de 80e Indië-Herdenking in 2025. Bedoeling is dat er  in het weekend na de officiële herdenking  op vrijdag 15 augustus 2025 ook een groot bevrijdingsfeest zal plaatsvinden met allerlei optredens en een grote pasar.

 

Samenwerken met de cultuurcentra zoals o.a. Het Posttheater, Musis en Stadstheater, Stadsschouwburg Nijmegen, Amphion Doetinchem, Theater Orpheus te Apeldoorn om een paar te noemen, is welkom. Wat zou het indrukwekkend zijn wanneer zij hun programmering zouden aanpassen voor de herdenking en het bevrijdingsfeest in dat weekend. De start van het overbrengen van het immaterieel erfgoed, de uitwisseling van kennis op scholen verloopt voorspoedig en breidt zich uit.

 

Het bestuur van de stichting monument Sawah Belanda

  • Geplaatst op:

    19 augustus 2024

  • Categorie:

    Algemeen