Adriaan van Dis

Toetreding van het comité van aanbeveling: Adriaan van Dis

Tijdens een bezoek aan de Kumpulan in Bronbeek was er contact geweest tussen de Sawah en Adriaan van Dis. Hierbij verzochten we of Adriaan van Dis toe wilden gaan treden tot het comité van aanbeveling van ons Indisch monument Sawah Belanda in Arnhem. Adriaan reageerde daar positief op.

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, temidden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-) geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij ‘NRC Handelsblad’, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle ‘Nathan Sid’, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1986 verschenen achtereenvolgens ‘De rat van Arras’ en de reisverhalenbundel ‘Casablanca’, en debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk ‘Tropenjaren’, in 1988 gevolgd door ‘Komedie om geld’.

In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman ‘Indische duinen’, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de grote roman ‘Dubbelliefde’ uit, in 2000 gevolgd door de novelle ‘Op oorlogspad in Japan’.

”Oorlogen worden lang doorverteld. We blijven erover schrijven en praten. Zo nu en dan komen bijeen om onze doden en beschadigden te herinneren. Het zou mooi zijn als we er iets van leerden.” Adriaan van Dis

  • Geplaatst op:

    9 april 2019

  • Categorie:

    Algemeen