Columnist Albert

Vanaf volgende week is op iedere zaterdag op deze website en de Facebookpagina van het monument Sawah Belanda een column te lezen van Albert Kokosky Deforchaux. Wie is Albert? Hij stelt zich voor:

Mijn naam is Albert Kokosky Deforchaux. Ik heb 2 Indische ouders, mama is van Soerabaja en papa van Solo. Na de onafhankelijkheid van Indonesië hadden ze nog willen blijven maar eind jaren 50 zagen ze een betere toekomst voor de (toen nog 2) kinderen in Nederland. Twee jaar na hun ‘repatriëring’, in 1960, ben ik geboren. Ik woog 11 pond en dat schijn je nu nóg te kunnen zien!

De eerste 2 namen, Albert en Kokosky, zijn dezelfde als die van mijn Russische overgrootvader die eind 19e eeuw naar Nederlands-Indië kwam. Deforchaux is de naam van de pleegvader van mijn opa.
Zeven lieve broertjes en zusjes groeiden samen met mij op in Venlo, daarna vertrok ik naar Amsterdam om klassieke talen te studeren. Maar liever dan boven de boeken zat ik in de bioscoop en na het afbreken van de studie en diverse pogingen tot andere ben ik in de horeca terecht gekomen. Daarnaast heb ik allerlei cursussen en opleidingen op filmgebied gevolgd. Vooral scenarioschrijven werd mijn passie maar dat leverde weinig tot geen werk op.
Nu, vele opleidingen, toelatingsexamens en horecabaantjes later heb ik mijn eigen, 1-mans afhaalhuiskamermuseum in Rotterdam, genaamd “Ap Halen”. Ik doe de dagelijkse boodschappen, maak Indisch eten klaar, ontvang klanten en doe de afwas. Zou het feit dat ik voor het eerst in mijn leven fulltime met het Indisch zijn bezig ben, met “Ap Halen” dus, me eindelijk rust hebben gegeven?

Heel veel rust maar nog niet genoeg… De filmwereld blijft lonken en “Ap Halen” is druk op Facebook, kijk maar eens! En u bent gewaarschuwd: het is meer om te weten dan dingen met eten.
Aangezien schrijven mijn grootste passie is voel ik me zeer vereerd dat ik wekelijks een column op de website van Monument Sawah Belanda mag plaatsen.

  • Geplaatst op:

    24 januari 2016

  • Categorie:

    Algemeen